dúlai gondoskodás, gyermekágy

„Olyan, mintha minden alkalommal Karácsony lenne!”

Pont tegnap beszélgettem arról valakivel, hogy sokszor a dúla szó jelentése is homályos az embereknek, ott meg hogy gyermekágyas, netalán postpartum dúla, a többség biztos lecsatol. 😀

Ebben a bejegyzésben azzal szeretném kicsit közelebb hozni a tevékenységem mibenlétét, hogy elmesélek egy konkrét látogatást, amit múlt héten egy 3 hetes kisbaba anyukájánál tettem.

N-vel korábbról már kicsit ismertük egymást, a várandóssága utolsó hónapjában pedig heti egy alkalommal online konzultáltunk, így volt alkalmunk egymásra hangolódni. Minden alkalmat azzal kezdtünk, hogy N. elmesélte, éppen miben van, hogy érzi magát, mi foglalkoztatja. Emellett volt lehetőségünk beszélgetni a korábbi gyermekágyas élményeiről, beszélgettünk arról, mit lehet tenni, hogy ezeket a bukatókat most elkerülje; szóba került, hogy kik lesznek ez alkalommal a megtartó hálója, a támogató csapat, kire miben számíthat; volt egy alkalom, amikor a gyermekágy testi, lelki, hormonális változásairól meséltem neki; átbeszéltük azt is milyen olajokra és egyéb praktikus, fizikai közérzetet javító holmikra lehet szüksége az első napokban.

Szülést követően minden héten egy alkalommal személyesen megyek el hozzájuk, ilyenkor ez a 3 óra csak N-é. Ezt a konkrét látogatást megelőző nap délutánján elkészítettem a házi granolát, ami egy nagyon finom, mégis egészséges nasi, amiből gyorsan energiát lehet nyerni, akár szoptatás előtt egy-két evőkanál is tud egy kis erőt adni. Szerda délelőtt pedig kétféle teát készítettem el, az egyik egy melengető, méhizomzat erősítő főzet, a másik pedig az érzelmi stabilitást és a szoptatást támogatja meg. Emellett egy üvegcse bio rózsavíz is került a heti szeretetcsomagba, ami jó sebes mellbimbóra vagy kipirosodott babapopsira, emellett jól támogatja a női minőséget és emeli a hangulatot.

Indulás előtt még gyorsan elszaladtam az asztalosműhelybe, ahonnan elhoztam a frissen elkészült gőzsámlit, így már ezzel felszerelkezve indultam útnak.

Mikor megérkeztem, a pici éppen aludt (és szerencsére van a közelben egy nagymama, akinél ilyenkor a nagytestvér van, így N. valóban tud ezen alkalmakkor magával foglalkozni), így volt lehetőségünk leülni, N-nek meginnia egy pohár teát és mesélhetett az elmúlt hét örömeiről és nehézségeiről egyaránt. Örült a kis csomagnak, azt mondta, olyan, mintha minden alkalommal Karácsony lenne, mikor jövök. 🙂

Utána előkészítettem az intimszaunát egy olyan gyógynövénykeverékes főzettel, amibe a gátseb gyógyulását támogató összetevőket kevertem. N. elhelyezkedett, majd nem sokkal később megébredt L. baba is, akit odavittem az anyukájához, így ő tudott szopizni, míg N. élvezte a felszálló gőz jótékony hatását.

Utána a főzetet áttöltöttem egy lavórba egy nagy adag meleg vízzel, amibe N. a lábait tudta pihentetni, miközben a babája böfizett, bújt, én pedig elmosogattam, amit a konyhában találtam. Miután már jól kiáztak a lábai, átmentünk a fürdőszobába és előkerült egy korábbi szeretetcsomagból a szintén általam készített mézeskalács bőrradír, amivel N. lábfejei kaptak egy jó alapos leradírozást, közben jót nevetetünk azon, hogy a talpakhoz érve N. csikisebbnek bizonyult a gyerekeknél, L. baba pedig az anyukája karjaiban figyelte az eseményeket. Mivel a korábbi alkalmakkal ellentétben, N. férje már nem volt otthon, hogy átvegye a picit, így kicsit át kellett szerveznünk a szokásos masszázs szeánszunkat (és ezúttal kimaradt például a méh-összehúzó olajkeverékes hasmasszázs), de alkalmazkodtunk a helyzethez és N. megpuhult, felfrissült lábai kaptak egy meleg szezámolajos masszázst, miközben L. baba ismét elfoglalta helyét az anyukája mellén. Végül még egy alapos nyak, vállöv masszírozásra volt időnk, amire igencsak szüksége volt N-nek, hiszen 3 héttel a szülés után egy anya még szokja, hogy hol van az új súlypontja, kevés figyelmet tud arra szentelni, hogy szoptatás, ringatás közben kihúzza magát, így könnyen beállnak az izmok. A masszázs után a kozmetikai gőzölőbe csöppentettem egy földelő hatású illóolajat és meleg gőzzel még elidőztem a megmasszírozott területeken, hogy a fellazított lerakódások könnyebben tudjanak távozni a szervezetből, és hogy teljesen legyen a kényeztető, melengető élmény.

Végül összepakoltam magam után, megbeszéltük, hogy jövő héten mikor találkozunk és búcsút vettünk egymástól. Az ilyen alkalmak után bár fáradtan, de én is feltöltődve indulok haza.

2 thoughts on “„Olyan, mintha minden alkalommal Karácsony lenne!”

  1. Fantasztikus volt olvasni. Ez a kényeztetés minden anyukának járna az első hetekben ♥️

Comments are closed.