gyermekágy, postpartum

Mire elég heti 1 látogatás?

Jogos a kérdés, hogy mire elég heti 1 látogatás? Hiszen minden nap kéne valaki az újszülött családok mellé, aki finom, tápláló ételeket főz nekik, rendet tesz a környezetükben, megfogja kicsit a babát, amíg az anya eszik, zuhanyzik, lepihen. Mindennap adódhatnak olyan helyzetek, amelyek nehezek, amelyeket jó lenne kibeszélni.

Amikor erre gondolok, emlékeztetnem kell magamat, hogy nem lehet mindenre a dúla a megoldás. Hogy én pont abban tudom segíteni a családokat, hogy kezdjék el kialakítani a segítői hálójukat, amely megtartja őket a gyermekágyban, és amelyre később is számíthatnak. Mert az egész szülői út során szükségünk van segítőkre, támogatókra. Néha azt érzem, hogy az, hogy tőlem tudnak kérni az anyák, egy jó tanulási helyzet lehet arra, hogy mások felé is működjön a segítségkérés.

Postpartum dúlaként az a feladatom, hogy edukáljam a családokat arról, hogy mire van szüksége ilyenkor az anyának a teljes felépüléshez. Megismertetem őket az olajokkal, virágvizekkel, önmasszázzsal, relaxációval, amit kedvük és ízlésük szerint tudnak alkalmazni a mindennapokban. Sokat beszélek a gyermekágyas táplálkozás alapelveiről is. Az igazi TÁPLÁLékok minőségét megtapasztalhatják az anyák a Szeretetkosaraimban megbúvó finomságok által és a tőlem kapott receptfüzet segítheti a családot, többi segítőt körülöttük, hogy máskor is hasonlóan tápláló ételeket kaphasson a friss anya.

A heti látogatásaim emlékeztetőül is szolgálnak arra, hogy most egy kiemelt időszakban van a család és többször kaptam azt a visszajelzést, hogy az együtt töltött idő, a kezelések újjászületést jelentettek az anyának. Ahogy az egész gyermekágyas időszak is az újjászületés lehetőségét hordozza magában.

S amikor épp nem is vagyok személyesen jelen, a kísérés időszakában az anyák tudják, hogy bármikor szükségük van rá, számíthatnak arra, hogy értő füllel, nyitott szívvel meghallgatom és támogatom őket, válaszolok a felmerülő kérdéseikre. Sokszor az is elég, hogy könnyebb legyen egy adott szituáció, ha tudom, hogy lesz, akinek elmesélhetem, kibeszélhetem.