apák, gyermekágy

Ami a gyermekágyas tervekből legtöbbször kimarad

Apát is rendszeresen töltőre kell tenni!

Sokat beszélek jómagam és szerencsére egyre többen arról, mennyire fontos a pihenés, megerősödés a gyermekágy alatt és hogy milyen módjai lehetnek annak, hogy az anya töltődni tudjon, hiszen így tudja a babájának is a legtöbbet adni. Az apák ebben a képben általában úgy jelennek meg, mint akiknek az a feladata, hogy tartsák az anyát, védelmezzék a burkot a család körül. Ebbe beletartozik az ügyintézés, háztartási feladatok átvállalása, nagyobb –esetleg testvérféltékenységgel küzdő- gyerekek rendezése, kapcsolattartás a tágabb környezettel, részvétel az újszülött körüli teendőkben, sokszor éjszaka is, majd pár hét múlva rendszerint visszatérnek a munkahelyi feladatok is. Még elolvasni is sok, nem? Ehhez jön hozzá, hogy egy új baba születésével nemcsak új anya, hanem új apa is születik (gyönyörű a magyar nyelv, ahogy mindkét felet SZÜLŐnek nevezi), időre van (lenne) neki is szüksége, amíg megtalálja a helyét az új szerepben, a felbolydult családi dinamikában.

Olvasva ezt a felsorolást, elég egyenes utat vázol a kimerüléshez. Épp ezért nagyon fontos az első hetek, hónapok tervezése során nem elfelejtkezni arról sem, hogy az apa hogyan és honnan fogja újra- és újra feltankolni az erőforrás tankját. Mikor lesz ideje elmenni sportolni vagy egy-egy órája magára, a hobbijára? Ki nyújtja számára azt a társas támaszt, akit bármikor felhívhat? Anélkül, hogy általánosítani akarnék, szerintem elmondhatjuk, hogy a férfiak sokszor nehezebben kapcsolódnak az érzéseikhez, nehezebb nekik megnyílni. Míg az anyukák könnyebben kiöntik a szívüket a barátnőjüknek, kérnek támogatást online csoportokban, addig az apák sokszor magukban tartják az érzelmeiket, nehézségeiket. Érdemes végiggondolni előre, hogy számára ki az az ember (legyen szó barátról, testvérről, segítő szakemberről), melyik az a közeg (család, baráti kör, szülőcsoport), ahova őszintén ki tudja tenni az érzéseit, ha szükségét érzi.

Fontos, hogy elmondhassa, ha fáradt; ha nyomasztja, hogy a család anyagi jólléte most évekig egyedül az ő vállán fog ülni; ha nehezen éli meg azt, hogy megváltozott a párkapcsolat; ha ő is vágyna figyelemre, pihenésre, de ezt most nem engedheti meg magának, hiszen neki kell támaszt nyújtania a családjának. Itt jön be a koncentrikus körök elmélete, melynek középpontjában egy baba érkezésekor a baba és az anya egysége áll, őket veszi körbe gondoskodással az apa és köréjük kéne jó esetben nagyobb körökként rendeződnie a tágabb családnak, a barátoknak, a kisebb és nagyobb közösségeknek. Az eggyel nagyobb kör tartja mindig a benne elhelyezkedőt. (Például egy nagymamának is szüksége lehet akár lelki támogatásra a nagymama szerepével kapcsolatban, de ez már egy másik téma.)

Amikor a segítői hálóról gondolkodtok, ne feledkezzetek meg az apa töltődéséről sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem. Hozzájárulok személyes adataim - a hozzászólás megjelenítése céljából történő- kezeléséhez.