aranyóra, felkészülés, gyermekágy

9 fázis az aranyórában

Ismeritek azt a 9 fázist, amin azok az újszülöttek, akik számára biztosítva van a megszületésük után az azonnali, zavartalan bőr-bőr kontaktus, végigmennek? Csodálatos.

1, Felsírás: megszületése után a baba felsír (de ez nem törvényszerű), az anya testén azonban hamar megnyugszik.

2, Relaxáció: a baba röviden megpihen

3, Ébredés: a baba felélénkül, kinyitja a szemeit, mozgatni kezdi a fejét, a száját és a kezeit, kb. 3 perccel a megszületése után

4, Aktivizálódás: kb. a 8. perctől kezdődően az újszülött mozgásai fokozódnak, nézelődik, nézi az anyukája arcát és mellét, forgatja a fejét, kezeivel masszírozza a mellett és éhségjeleket mutat

5, Pihenés: a baba rövidebb-hosszabb időre megpihen, ez minden szakasz közben és után is megtörténhet

6, Kúszás: kb. a 35. perccel a megszületés után a baba lábaival elrugaszkodik, csúszkál és közeledik a mellhez, ebben a szaglása segíti

7, Ismerkedés: az újszülött nyalogatni kezdi a bimbót és a bimbóudvart, kezével masszírozza a mellet. Ennek hatására oxitocin szabadul fel, ami méhösszehúzódásokat okoz és segíti a tejleadást. Ez a fázis átlagosan 40 perc után indul, és nagyjából 20 percig tart.

8, Szopás: 49-90 perccel az megszületése után a baba szopni kezd. A megfigyelések szerint a legtöbb esetben legalább 50 perc eltelik, míg az újszülött eljut a hatékony szopásig.

9, Alvási fázis: a baba és gyakran az anya is álomba szenderül. Ez általában 1,5-2 órával a szülést követően érkezik el.

https://www.youtube.com/watch?v=2SX_EWVFqxE&fbclid=IwAR2YuJuawWgCia2xSrj9kOaguEGkh64Q4Zk2yF_lNreFwBSnxXucGtnzSX4

(Forrás: https://hellobaby.hu/aranyora-9-fazis/, Anyatejút Szoptatási segítő tanfolyam jegyzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem. Hozzájárulok személyes adataim - a hozzászólás megjelenítése céljából történő- kezeléséhez.