aranyóra

Aranyóra

Aranyórának azt neveztük, ha a szülést követően a babának és az anyáknak lehetősége van azonnali, bőr-bőr kontaktusra és az első 1-2 órát megszakítások nélkül, zavartalanul így tölthetik. Ha zavartalan aranyóra biztosítva van a baba-mama páros számára, akkor az újszülött kompetensen és ügyesen képes magától rátalálni az anyamellre. Képes megszerezni önmaga számára élete első, természetes védőoltását, a kolosztrumot, azaz az előtejet. Gondoljatok bele, milyen bizonyosságot ad ez az anyának, mindkettejük kompetenciáját illetően, mennyi szoptatási nehézség megelőzhető lenne egy ilyen megerősítő élménnyel.  Fontos, hogy az édesapa is jelen lehessen ekkor, számára is meghatározó élmény lehet. Az oxitocin ekkor tetőzik, gyönyörű alkalom arra, hogy szerelembe essenek egymással mind a hárman.

Emellett a szülés utáni bőrkontaktusnak számos pozitív hatása van: szabályozza a baba testhőmérsékletét, vércukorszintjét, a szívritmusát és a légzését, segíti az immunrendszert, megnyugtatja mind a babát, mind az anyát. A felszabaduló oxitocin segíti a méhlepény megszületését és csökkenti a szülés utáni vérzést.

Noha már ennyi mindent tudunk az aranyóra áldásos hatásairól, még mindig nem mindenhol természetes a biztosítása. Szerencsére van már egy-két olyan kórház, ahol már császármetszés után is megoldható az azonnali bőrkontaktus, még ott a műtőben. Ezért azért is különösen fontos, mert kimutatták, hogy ha császármetszés után megvalósul a bőrkontaktus, akkor 3 órával a szülés után az anya oxitocinszintje majdnem olyan magas, mint hüvelyi szülés esetén.

Sok család számára fájdalmas seb, hogy ezt a megismételhetetlen életesemény átélését nem biztosították számukra a kórházban. Fontos tudni, hogy ha ezeket a pillanatokat már nem is lehet visszahozni, sok bújással, bőrkontaktussal, (lehetőleg minél hamarabb) sok mindent vissza lehet pótolni, gyógyítani a közös sebeket, így a korai szeparációs élmény korrigálható.

Orvos- és kórházválasztáskor érdemes körbejárni azt a kérdést is, hogy mennyire támogatóak az aranyóra megvalósulásában, bármilyen kimenetelű szülés esetén. Jó, ha nem kell megküzdeni azért, hogy egy ilyen teljesen természetes és fontos életesemény megtörténhessen. De bármelyik intézményben is vagytok, fontos tudni, hogy ragaszkodhattok az aranyórához és a zero szeparációhoz, amik az optimális életkezdetet jelentik egy baba számára. A korai fürdetés, mérlegelés és egyéb rutin eljárások mindezt megzavarják, de ezekre mondhattok nemet. A magyarországi szülészeti irányelv kimondja: “A születést követő első órában nem ajánlott rutinvizsgálatok és – beavatkozások végzése. Az újszülött mérése, vizsgálata, esetleg fürdetése legkorábban a második órában végzendők el. Ettől csupán akkor térünk el, ha az anya másként kívánja, illetve, ha az anya vagy az újszülött állapota miatt szükséges valamilyen beavatkozást vagy korábbi státuszvizsgálatot végezni Az egészséges újszülött vizsgálata akár 24 óráig is halasztható, az első fürdetés pedig 24 óra utánra is halasztható.”

A WHO ajánlásáról, az Egészségügyi törvényben foglalt betegjogokról itt olvashattok bővebben: https://www.facebook.com/masallapotot/posts/2579789885573878

Ugyanígy fontos tudni a korai köldökzsinór ellátás hátrányairól és hogy ebben is lehet szavatok: https://www.facebook.com/masallapotot/posts/2268556280030575

(Felhasznált források: Másállapot a szülészetben FB oldala, Roszik Linda, klinikai szakpszichológus TV interjúja az az aranyóráról)