baby brain, Egyéb kategória

A babybrain egy életre szól?

Arról már volt szó itt, hogy a várandósság finomhangolja az agynak – többek közt- azt a területét, ami azért felel, hogy képesek legyünk megérteni egy másik személy gondolatait, érzéseit, igényeit. Ezek, az anyaság korai időszakában bekövetkező változások támogatják, hogy új képességeket és viselkedésmintákat fejlesszünk ki.

Winnie Orchard, PhD hallgató a Monash Egyetemen, az utóbbi években munkája során arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon ezek a változások az agyban mennyire tartósak, megmaradnak-e egy életen keresztül vagy egy idő után visszatér az agy a várandósság előtti állapotához.

Kutatásai során arra jutott, hogy az anyasággal együttjáró változások az agyban 3-4 évtizeddel a szülés után is láthatóak voltak, tehát mondhatjuk, hogy egy életre szólnak. 70-es, 80-as éveikben lévő nőket vizsgálva azt találták, hogy a többgyerekes anyáknak vastagabb volt a szürkeállományuk azon a területen, amely a memóriáért felelős, ugyanezek a nők jobb eredményeket értek el azon a feladaton, amikor felsorolt szavakat kellett megjegyezniük.

Azt is kimutatták, hogy minél több gyermeke volt egy idős anyának, annál „fiatalosabb működést” mutatott az agya, ebből arra következtetnek, hogy az anyaságnak van egyfajta védelmező szerepe az agyfunkciókra nézve. Ezt annak tulajdonítják, hogy az anyasággal járó folytonos kihívások jótékony hatással vannak az agyra. Mind rágcsálókkal, mind emberekkel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a gazdag környezeti ingerek egészségesebbé, rugalmasabbá és az időnek ellenállóbbá teszik az agyat. Úgy tűnik, az anyai léthez tartozó, egy egész életen keresztül ívelő komplex feladatok és ingerek is jót tesznek az agynak. Ha belegondolunk abba, hogy nem csupán egy újszülött mellett van szükségünk rá, hogy új képességeket sajátítsunk el, hanem ahogy a gyerekeink nőnek, újabb és újabb feladatokat kell legyünk képesek megoldani, akkor látjuk, milyen jó, hogy ez a képességünk biológiailag is meg van támogatva.

Winnie Orchard úgy fogalmaz, hogy még túl korai kijelenti, hogy az anyaság egyértelműen kedvező az idősödő emberi agy számára, de az eredmények azt sugallják, hogy az anyaság átalakítja az agyat, ezek a változások egy életre szólnak és jótékonyak. Tehát úgy is gondolhatunk az anyaságra, mint egy agytréningre, amely későbbi éveinkben is formában tart majd bennünket.

 (Forrás: https://drsarahmckay.com/once-a-mother-always-a-mother-just-ask-your-brain/)


A kép Victor L. fotója a Pexels oldaláról.