gyermekágy, oxitocin, postpartum

Hogyan tudod növelni a saját oxitocin szintedet?

A természet gyönyörűen kitalálta, hogy a szülés körüli időszakban eláraszt bennünket oxitocin hormonnal, ami segíti a baba megszületését, majd a regenerációnkat, a szoptatást és a kötődés kialakulást. Ideális esetben a gyermekágy ideje másról se kellene szóljon, mint a pihenésről, felépülésről és a babánkkal történő összehangolódásról.
De ki élt már meg vagy látott a környezetében ilyen ideális esetet? Én még sajnos nem. A szülés maga sokszor nem a terveknek megfelelően alakul, nehézségek adódhatnak a szoptatással, kéretlen jótanácsok érkeznek mindenfelől, meg kell felelni a védő néni növekedési görbéjének, a nagytestvér kifordul magából az új helyzet miatt, apukának 1-2 hét után vissza kell mennie dolgozni és onnantól kezdve pisilni kijutni vagy egy vajas kiflit elfogyasztani is sokszor kihívás. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hegyes tűként pukkasztgatják a pihe-puha oxitocin buborékot, amitől aztán ezek a nehézségek még rosszabbul hatnak ránk, és könnyen beindulhat egy ördögi kör.
Szerencsére az oxitocin nem tud „kifogyni”, nincs olyan, hogy kész, vége, kimerült, innentől se kötődés, se regeneráció. Bármikor segíthetünk ugyanis magunkon egy kicsit és áramoltathatjuk magunkban ezt a szuper kis boldogsághormont még akkor is, ha nem ideális minden körülmény. Hogy hogyan? Egész egyszerűen olyan dolgokat csinálunk, amelyek jól esnek.

Mik azok, amik Neked személy szerint megadják az „ez de jó” érzést?

Ilyenek lehetnek például:
• Érintés
Ez lehet egy hosszú ölelés, vagy bármilyen jóleső érintés, akár saját magadtól. Próbáld ki, milyen érzés, ha végigsimítod az arcodat vagy a válladat. Ha van lehetőséged rá, egy profi masszázs csodákat tud tenni, de ha csak a párodat kéred meg egy kis olajos hátsimogatásra, az is remek. Van egy emlékképem, amikor a pár hetes kislányomat szoptatom, a férjem és a kisfiam pedig egy-egy talpamat masszírozza. Ez volt a gyermekágy egyik csúcspontja, oxitocin buborék a javából, hiszen azt éreztem, hogy gondoskodnak rólam, mialatt én a babámról gondoskodom.

(1)


• Bekuckózás
Sokat lehet olvasni a boldog dánokról és a hyggeről. Nem véletlenül, a nyugodt, harmonikus környezet, kellemes fények, finom, puha anyagok, a meleg takarók mind azt az otthonosság érzetet teremtik meg, amelyek nyugalommal és jó érzéssel töltik el az embert. Nem is beszélve egy gyertyafényes habfürdőről.
• Meleg
A meleg bármilyen formában nyugtató, védettség érzetet kelt és nagyon jó hatással van az oxitocin termelésre, legyen ez egy meleg tea, valamilyen meleg étel, egy meleg pléd vagy egy meleg zokni. Figyeld meg, milyen jó érzés egyszerűen csak nekitámasztani kicsit a hátad a radiátornak vagy egy felmelegített meggymag párnát magadhoz szorítani.
• Kapcsolódás
Ez lehet kapcsolódás a babáddal, de lehet, hogy épp arra van szükséged, hogy valaki értő figyelemmel meghallgasson vagy csak egy rövid üzenetet váltsál egy régi barátoddal.
• Illatok
Újszülött mellett óvatosnak kell lenni az illóolajos párologtatással, de beleszagolgatni egy narancsesszenciás üvegcsébe vagy mélyet szippantani a forró csokidból, megszaglászni a szappanodat azonnali hatást tudnak elérni.
• Pihenés
Lehet ez egy kis tudatos csendben levés, befelé figyelés vagy egy közös szunyókálás a babáddal. (Ismeritek a mondást: aludj, amikor a baba alszik.)

(2)


• Háziállat
Ha van otthon szőrös kedvenc, annak a megsimogatása, egy kis játék vele szintén jótékony hatással van az oxitocin termelésre.
• Nevetés
Garantált boldogságfröccs. Vicces youtube videó, egy vígjáték, egy fotó 14 éves korodból vagy a kisbabád grimaszai álmában, bármi, amin egy jóízűt tudsz nevetni. Manapság gyors hatást tud elérni valamilyen karantén mém. 😄
• Az édes íz, finom ételek
Azok az ételek, amelyekhez érzelmileg is kötődsz és az édes íz is nyerő megoldások. Az evés tulajdonképpen olyan, mint egy belső masszázs, olyan ideg stimulálódik emésztés közben, ami szintén emeli az oxitocin szintet. Egyél olyan tápláló ételeket, amiket igazán szeretsz!
• Természet
Nagy irodalma van azoknak a kutatásoknak is, melyek a természet egészségre és hangulatra gyakorolt pozitív hatásait bizonyítják. Egy hosszabb séta, pár perc egyedül kint a kertben vagy akár csak a nyitott ablakon keresztül egy kis napfény a bőrödön madárcsicsergéssel fűszerezve, és az oxitocin máris működésbe lép. Sőt, kutatások azt mutatják, hogy csupán képek, videók a természetről is jótékonyan hatnak.

(3)

•Hála, meditáció, légzőgyakorlatok
Próbáld ki, ezek közül melyik az, ami Neked igazán megnyugvást és pozitív érzéseket hoz és építsd be azt a mindennapjaidba. Jövőbeli éned igen hálás lesz érte.
• Éneklés, zene
Nem kell ennek gyermekdalnak lennie, nincs olyan törvény, hogy szülés után már kizárólag Halász Judit és az Alma együttes szólhat a lakásban, hallgass és énekelj nyugodtan azt, amit Te szeretsz.
• Mozgás
Ami jól esik, nyilván figyelembe véve, hogy ez még a felépülés időszaka. De persze az oxitocin szinted növelésére nem csak az első 6 hétben lehet szükség, sőt, és később már a torna, jóga, kiadósabb séták, kirándulások mind nagy segítséget jelentenek abban, hogy a tested mellett a hangulatodat is karban tartsad.

Tulajdonképpen tényleg csupán az a lényeg, hogy kicsit figyelj magadra, megérezed, mire van éppen szükséged és megengedd magadnak, hogy csinálj olyat is, amit csupán azért csinálsz, mert jólesik. Ki mondta, hogy kötelező mindig a kisbabád szemében elveszve végignyomni a szopimaratonokat? Ha feltölt és kikapcsol, akkor nyugodtan nézzél meg közben egy részt a kedvenc sorozatodból, megspékelve a kedvenc nasiddal. Vagy hívd fel a legjobb barátodat és beszélgessetek vele bármiről, amiről csak szeretnél. Vagy amikor a babád épp megelégszik az apukájával, vonulj el a fürdőszobába és vegyél egy finom fürdőt. Vagy szedd ki a szemöldököd, ha arra van szükséged. 🙂
Ha szem előtt tartod, hogy milyen fontos a fizikai és lelki egészséged szempontjából is, hogy rendben legyen az oxitocin szinted, és hogy a babád életének kezdetén a nyugalom és összetartozás érzése járjon át mind a kettőtöket, akkor talán ezek nem is tűnnek önző tevékenységeknek.

A fenti trükkök természetesen nem csak a gyermekágy időszakában működnek és nem csak anyukáknál hatnak, próbáljátok ki bátran bármelyiket.


Kiemelt kép: Victor Burnside fotója a Pexels oldaláról
(1): Jonathan Borba fotója a Pexels oldaláról
(2): JESHOOTS.com fotója a Pexels oldaláról
(3): Moveen Ansari fotója a Pixabay oldaláról