gyermekágy, postpartum

Gyermekágyas hagyományok a világ körül

„Ülő hónap”, „arany hónap”, „az első 40 nap”, „a tűz mellett feküdni szülés után”, „a sarok, ahol az anya pihen”, Boldogasszony ágya – csak néhány (magyar fordításban néha kissé sután hangzó) kifejezés a világ különböző tájairól arra az időszakra, amelyet a szülés után első időkre használnak. Hagyományosan az időtartam, amelyet a friss édesanya gyermekágyban tölt, körülbelül 1 hónap és 6 hét között mozog mindenhol. Persze minden országnak megvannak a maga sajátosságai, de van néhány elem, ami a legtöbb kultúrában jellemző, mint például:

• Pihenés és semmi házimunka
Az édesanyák ágyban pihennek legalább az első napokban, hetekben, 30-40 napig nem hagyják el a házat és az összes házimunkát elvégzik helyettük a női rokonok, szomszédok, segítők. Tehát a közösség gondoskodik arról, hogy a felépülés ideje alatt ne legyen másra gondjuk, mint a magukra és a babájukra.

(1)

• Meleg
Az anyák számára fizikailag és érzelmileg is meleg környezetet biztosítanak a körülöttük élők. Sokszor tüzet gyújtanak vagy melegen öltöztetik az édesanyákat, kizárják a külvilágot és gondoskodással veszik körbe őket, egy meleg burkot biztosítanak a számukra.

• Fürdés, zuhanyzás kerülése
Sok helyen a világban alakult ki az a szokás, hogy szülés után a nők egy ideig nem fürödtek, nem mostak hajat. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy ezeken a helyeken nem volt könnyen elérhető a tiszta víz és így nem lett volna higiénikus, illetve a hideg víz kerülésével is segítették, hogy a meleg ne illanjon el az anya testéből. A harmadik ok pedig, hogy felismerték, hogy a babák számára az anya illata, természetes testszaga egy fontos tájékozódási pont, segíti őket a mellre találásban is, ezért attól nem érdemes túlzott tisztálkodással, illatszerekkel „megszabadulni”.

nepáli rizspuding

• Tápláló ételek
Szeretettel elkészített, főtt, meleg ételek az anyák számára, ezt biztosan megtaláljuk minden kultúrában. A tápláló ételek segítik a felépülést és azt, hogy az anyák érezzék a gondoskodást, ez pedig az oxitocin termelésre bír pozitív hatással.

• Haskötés
Angolul jobban hangzik a belly binding, mint az, hogy haskötés/hastekercselés, de mindenesetre nagyon sokfelé elterjedt az édesanyák pocakját különféle anyagokkal szorosan körbe tekerni. Ennek valójában nem a szülés előtti alak gyors visszanyerése az értelme, hanem az, hogy ennek a gyengéd nyomásnak, amit a kötés a törzsükre gyakorol, van egy nagyon megnyugtató, leföldelő hatása. Olyan, mintha egész nap egy finom ölelésben lenne részük.

(2)

• Beavatás
A gyermekágy leteltével az új édesanyákat a világ különböző pontjain rendszerint ünnepséggel köszöntik. Ezek az áthaladási rítusok segítik őket, hogy immár új szerepükben visszatérjenek a közösségbe, aminek tagjai ajándékokkal, ünnepléssel fejezik ki nagyra becsülésüket.

Természetesen ebből nem az az üzenet, hogy a 6 hetes kontroll előtt eszetekbe ne jusson hajat mosni. 😀 De sok ősi bölcsesség rejlik ezekben a szokásokban, ezért ha a saját gyermekágyatokat tervezitek, akkor érdemes megnézni, hogy mik azok az elemek, amelyeket nem korlátozásnak élnétek meg, hanem amelyek valóban a Ti jólléteteket szolgálnák és erről beszélgetni azokkal az emberekkel, akiknek a támogatására majd számítotok.


Kiemelt kép: Nandhu Kumar fotója a Pexels oldaláról
(1): angel4leon képe a Pixabay oldaláról
(2): Anastasia Shuraeva fotója a Pexels oldaláról